Straatambassadeurs

straatambassadeursproject_soesterkwartier
De energieborrel. Hoe simpel kan het zijn: Het vergelijken van het energieverbruik met je buren is de eerste stap!

Hoe bereik je al die particuliere eigenaren met verschillende wensen en portemonnee? Een spannende vraag waar veel gemeentes met een klimaatdoelstelling mee worstelen. Bestaat er een manier om hen slim en doeltreffend te laten investeren in energiebesparende maatregelen?

Ja! De sleutel is om enthousiaste bewoners op te leiden tot straatambassadeurs. Zij gaan dan samen met hun buren een straatproject opzetten om energie te besparen. De straatambassadeur nodigt haar/zijn straat uit op een “energieborrel”. Een ieder neemt zijn energierekening mee. Het kost vervolgens weinig moeite om iedereen te motiveren om die rekening wat kleiner te laten uitvallen. Door samen te werken, hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden en kun je gezamenlijk een korting krijgen bij de uitvoering.

De sociale duurzaamheid van zo’n straatproject is bijna nog belangrijker! Van het één komt vaak het andere. In de éne straat is het delen van auto’s een logische vervolgstap, in een andere straat gaan mensen meer op elkaars kinderen passen. We kennen straten waar buren samen een moestuin zijn begonnen, en waar buren gezamenlijke maaltijden zijn gaan organiseren om de zomervakantie in te luiden.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Inmiddels zijn straatambassadeurs opgeleid en aan de slag in Amersfoort, Leusden, Soest, Castricum, en Hof van Twente.

Voor meer informatie: Yvonne Feuerhahn.